perjantai 26. helmikuuta 2010

Koska se on valmis?

Liekehtivä vuohi kuvasi vuoden 2009 alussa lyhytelokuvan "Pakilan lasarus" Miksi ihmeessä elokuvan jälkityöstössä kestää näin kauan?

Kuvattuamme elokuvan otimme parin kuukauden hengähdystauon projektiin. Usein tämä on tarpeellista, jotta hengentuotteeseen saadaan etäisyyttä ja sitä pystytään työstämään eteenpäin edes hiukan objektiivisemmasta kulmasta. Meillä syy parin kuukauden taukoon löytyi henkisesti erittäin rasittavasta kuvausprosessista - tiimi oli antanut kaikkensa kuvauksissa ja ajatus jatkamisesta samantien tuntui absurdilta ajatukselta.


Jälkityöstöpaikkana toimi Vuohen studio Hyvinkään Sahanmäen kaupunginosassa. Entisen leipomon alakerran väestönsuojasta on vuosien varrella hioutunut yhdistyksen tukikohta ja lukuisten audioterrorisointien syntypaikka. Kesäkuussa saimme haalittua keskiraskaan laitteiston videokuvan jälkityöstöä varten. Konetehoa tarvittiin rutkasti lisää, sillä Lasarus on kuvattu HD-laatuisena joka on kuvapinta-alaltaan viisinkertainen verrattuna vanhentuvaan SD-laatuun (esim. DVD-elokuvat). Syy HD-laadulla kuvaamiseen oli paremman katselukokemuksen mahdollistaminen katsottaessa elokuvaa suurelta valkokankaalta.

Kuvaustilanteissaa kuvaajana toiminut Mikko Karjanmaa leikkasi elokuvan kesän ja alkusyksyn aikana. Apuna leikkauksessakin toimi elokuvaa varten tehty kuvakäsikirjoitus, jossa elokuvan jokaisen kohtauksen jokainen kuva on piirretty erikseen. Myös huolellisesti tehty kuvauspäiväkirja oli välttämätön onnistuneiden ottojen löytämisen kannalta. Leikkausta pyöriteltiin runsaastikin yhdessä ohjaajan kanssa pitkin syksyä kunnes lopullinen muoto vihdoinkin löytyi. Tällä hetkellä Mikko tekee elokuvaan niinsanottua värienmäärittelyä, joka antaa elokuvan visuaaliselle puolelle viimeisen silauksen ja nitoo kohtauksien kuvat yhteen.Äänityöstä vastaa Heikki Huotari, joka hoiti äänimiehen roolin myös kuvauspaikoilla. Mainittakoon, että Heikki näyttelee myös elokuvan trailerissa äänittäjää. Tässä produktiossa äänen työstäminen on huomattavasti työläämpää kuin kuvan, sillä laiminlöimme esituotantovaiheessa äänisuunnittelun täysin. Siinä, missä Mikolla on leikkausohjelmassa kaikki materiaali valmiina ja "nuotit" joiden mukaan leikata elokuva, Heikki joutuu aloittamaan täysin tyhjältä pöydältä. Moka huomattiin aivan liian myöhään ja oppia voidaankin ottaa vasta seuraavan elokuvan suunnitteluvaiheessa.

Osa elokuvan äänimaailmasta jouduttiin luomaan studiossa uudelleen, sillä äänitysolosuhteet esimerkiksi liikkuvassa autossa ja hurisevia kylmäkoneita täynnä olevassa baarissa olivat kaukana täydellisestä. Repliikkien jälkiäänittäminen sujui näyttelijöiltä studiossa luontevasti ja rakennettujen tilaäänten avulla kohtaukset istuivat lopulliseen elokuvaan hyvin eivätkä ne erotu "luonnollisten" äänitysten seasta. Osa jälkiäänityksistä ja pistetehosteista uupuu tällä hetkellä, mutta kyse ei ole isosta urakasta. Musiikit Heikki on säveltänyt, sovittanut ja äänittänyt kuluneen muutaman kuukauden aikana. 40-minuuttiseen elokuvaan mahtuu yllättävän paljon säveliä ja paljon instrumentteja sisältävien kappaleiden työstäminen kestää yhdeltä mieheltä kauan, sillä biisien on sovittava kuvan kanssa yhteen saumattomasti. Elokuvan tekijätiimiin mahtuu monta musiikkia harrastavaa henkilöä ja moni heistäkin on antanut panoksensa biiseihin. Tällä hetkellä elokuvaan tarvitaan vielä pari kokonaista biisiä ja niiden tekeminen onkin jo hyvässä vauhdissa.Itse omin jälkityöstövaiheessa epämiellyttävän, mutta pakollisen tuottajan roolin. Tehtävänäni on siis lähinnä ollut vahtia elokuvan etenemistahtia motivoiden ihmisiä kepillä ja keskioluella.

Satojen työtuntien leikkelyn ja pallottelun jälkeen loppu alkaa häämöttää. Ensi-iltaan on tällä hetkellä toivon mukaan alle 8 viikkoa aikaa, joten kiirettä ei tälläkään kerralla pitäisi tulla. Ja taas tulee, sillä kun paketti on kasassa alkaa vielä hektinen viime hetken viilailu ja puunailu, jotta palaset loksahtavat täydellisesti paikoilleen. Ensi-iltapaikkaa ja -aikaa ei tätä kirjoittaessani ole vielä sovittu, mutta tämänhetkisen haaveen mukaan se tapahtuisi Hyvinkään Willanäyttämöllä huhtikuussa. Tarjoammekin tähän väliin yleisölle noin kolmeminuuttisen trailerin antamaan vähän makua elokuvasta.

Klikkaa tästä nähdäksesi trailerin YouTubessa

6 kommenttia:

Juho kirjoitti...

Aika sikasen töpäkkä pelinavaus! Mie oon yrittäny kirjoittaa vastaavaa tekstiä jo monta kuukautta siinä onnistumatta. Vitun jees.

Nimetön kirjoitti...

Hei näytetäänkö tätä spektaakkelia muulloin ku silloin 28.5 missään? Tuo on mun muuttovloppu, enkä millään pääse Hyvinkäälle, mut olisin tuhottoman utelias näkemään tän ikuisuusprojektinne hedelmän.

-Mirjo

Nimetön kirjoitti...

Nyt 1,5 tuntia ensi-illan jälkeen olen vieläkin erittäin vaikuttunut lopputuloksesta. Todella loistava teos kaikilla osa-alueilla. Ja tulin katsomaan vailla sen kummempia odotuksia. Erittäin positiivinen yllätys korkeatasoisuudessaan. Onnittelut koko tekijäporukalle! Toivottavasti tarjolle tulee uusia esityksiä-

- täti 50+ v, film noir -fani

Linda kirjoitti...

Suurkiitokset koko työryhmälle loistavasta lopputuloksesta. Tarjositte sit Hyvinkääläisille sellasen kulttuurispektaakkelin ettei mitään. Kiitoskiitoskiitos paljon!

Juho kirjoitti...

Mirjo, kyllä tossa kaikenlaista yritetään tusata. Katsotaan katsotaan. DVD tulee joka tapauksessa jossain kohtaa jakoon.

Täti 50-v, kiitos palautteesta. Mahtaava kuulla, että homma toimii. Nasta saada palautetta muiltakin kun tutuilta :-)

Linda, jepu jee. Kulttuuri on kulttuuria, sota on sotaa.

Nimetön kirjoitti...

Juho: Ei helkkari. Sä aiot pakottaa mut ostamaan sen dvdn, etkö aiokin. Senkin kettu.
-Mirjo