tiistai 7. heinäkuuta 2009

Laiton Lasarus

Pakilan Lasarus on päätynyt leikkauspöydälle ja ruumis näyttää avattuna groteskilta. Vaihdamme parin raajan paikkaa ja kursimme kokonaisuuden kasaan syksyksi. Kuvapuolen editointi valmistuu heinäkuun loppuun mennessä, jonka jälkeen siirrymme äänipuolen kimppuun. Tälläkin hetkellä Mikko lienee studiolla kostuttamassa työtuolia ja kiroilemassa Mäkkiä. Äänipuolen toteutuksesta taas vastaa soundivelho Heikki.

- - -

Löysin lauantaina sattumalta paikallisjunasta Hesarin ja vilkaisin maamme kulttuuripuolta. Huonoa kuuluu, sillä pienet elokuvantekijät yritetään (osittain tahattomasti) ajaa harrastuksineen pois Internetistä. Lainaan Hesaria: "Lain mukaan elokuvat pitää joko tarkastuttaa Valtion elokuvatarkastamossa tai tehdä elokuvasta tarkastamolle ilmoitus, jolloin sille määrätään automaattisesti K-18:n ikäraja. Poikkeuksena ovat sellaiset elokuvat, jotka voidaan sallia kaikenikäisille." Tässä ei ole mitään uutta, mutta jymy-ylläri piileekin seuraavassa: "K-18-luokkaan ilmoitettujen elokuvien levittämisestä pitää maksaa 800 euron valvontamaksu."

800 euron valvontamaksun lisäksi elokuvan levittäjän täytyy pitää huoli siitä, että alaikäiset (tarkastamattoman elokuvan ollessa kyseessä alle 18-vuotiaat) eivät pääse katsomaan elokuvaa. Valtion elokuvatarkastamon ylitarkastaja Maarit Pietiläinen myöntääkin, että säännös ei nykyisellään ole järkevä harrastustoimintaa ajatellen, mutta toteaa myös: "ongelmallisempaa on, jos toiminta on järjestelmällisempää ja sivulta löytyy useampia elokuvia tai jos elokuvassa on lapsille haitallista aineistoa."

Pakilan Lasarus totisesti sisältää lapsille haitallista aineistoa ja toimintamme tottavie on järjestelmällistä, joten joudumme Liekehtivän vuohen kanssa toimimaan jatkossa hieman harmaalla alueella. 800 euron valvontamaksua meillä ei ole aikomusta maksaa ja katsojien syntymäaikojen kyttääminen on resursseillamme mahdotonta.

Lisätietoa: http://www.vet.fi/