keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Lasarus ja Zombie

Katsoinpa eilen Mika Kaurismäen fantastisen leffan Zombie ja kummitusjuna. Heti alkumetreiltä lähtien alkoi otsalleni kohota kylmä hiki. Ei pelkästään elokuvan hyytävän kuvauksen vuoksi, vaan myös siksi, että pelottavan monessa kohtaa leffa muistutti huomattavan paljon meidän tulevaa Lasarus-pätkää.

Ehkä Kaurismäen pojat ovat ammentaneet inspiraationsa samoista suomalaisen melankolian pohjavesistä ja eurooppalaisen elokuvan perinteistä kuin mekin. Tai ehkä me aina teemme taidetta, jonka joku muu on jo jossain muualla, jonain muuna aikana, kertaalleen tehnyt.

Loppujen lopuksi Lasarus ja Zombie ovat luonteeltaan hyvinkin erilaisia elokuvia. Olen viime viikot ollut niin naimisissa Lasaruksen kanssa, että kiinnitän väkisinkin huomioita pieniinkiin samankaltaisuuksiin meidän ja muiden leffojen välillä.

Niin, Lasarus-projekti alkaa olla jo loppusuoralla. Töitä on vielä paljon jäljellä, mutta loppu häämöttää jo. Tiedän jo, että elokuva on ihan oikesti muotoutumassa sellaiseksi, josta ensi kertaa haaveilimme reilu vuosi sitten. Matka on ollut pitkä ja yllättävän rasittava. Etenkin kuvauksien venyessä ja venyessä koko ydintiimi oli luhistumisen partaalla. Jälkeenpäin kaikelle tuskalle ja ahdistukselle voi toki nauraa.

Olemme aikataulussa vielä sen verran hyvin kiinni, että saamme elokuvan ensi-iltaan vielä tämän vuoden puolella. Pyrimme järjestämään Hyvinkäälle muutaman näytöksen, että halukkaat pääsevät tuotostamme ihmettelemään. Nettilevityksessähän tulee olemaan pieniä ongelmia, joista Pekka pari päivää sitten tänne kirjoittikin.

Lasarusta odotellessa kaikkien kannattaa tulla katsomaan kesäteatteria Kahvelan pihalle, jossa pyörähtää puolentoista viikon päästä käyntiin Teatteri Päivölän kesäproggikset Siunattu hulluus ja Lumikki + 7.

3 kommenttia:

Juuso kirjoitti...

Innovaatio on katoava luonnonvara. Kaikki hyvä on jo keksitty :)

Mirjo kirjoitti...

Jebu. Intertekstuaalisuudeksi sitä kai kutsutaan. Mut hei, ei kato mitään hätää, koska kukaan muukaan ei pysty enää keksimään mitään uutta. Joten kannat kattoon ja keksimään omaperäisiä yhdistelmiä jo olemassa olevista mestariteoksista! Kaikki luotto Pakilan Lasarukseen täältä Turusta :)

Ansku kirjoitti...

Zombie ja kummitusjuna on yksi parhaista elokuvista ja erityisesti kaurimäistä paras.